Begin 2023 publiceerde Danone de nieuwe “Impact Journey“, met concrete doelstellingen op het gebied van gezondheid door voeding, het beschermen en herstellen van de natuur en het ondersteunen van burgers en gemeenschappen. De Danone Impact Journey is onze leidraad om gezondheid door voeding naar zoveel mogelijk mensen te brengen. Ook in België hebben we heel wat ambities en lanceren we verschillende initiatieven om onze positieve impact op de maatschappij te versterken in lijn met de Impact Journey.
ONZE MISSIE
Danone is een toonaangevend voedingsbedrijf dat voortbouwt op gezondheidsgerichte categorieën in 3 segmenten: Zuivel- en Plantaardige producten, Waters en Gespecialiseerde voeding (baby- en medische voeding).
Onze missie om mensen via voeding gezondheid te brengen, is in lijn met onze visie ‘One Planet. One Health’.
We weten dat we geen gezondheid kunnen brengen als onze planeet niet gezond is. We kunnen niet gezond zijn als de gemeenschappen en samenleving die we bedienen niet ook gezond zijn. Daarom willen we inspireren tot gezondere en duurzamere eet- en drinkgewoonten. Elke dag weer werken we hard om dit mogelijk te maken: door mensen aan te moedigen een flexitarisch dieet met meer plantaardige voeding en tegelijkertijd ook gediversifieerde producten aan te nemen, door mensen te helpen gehydrateerd te blijven en mensen met gespecialiseerde voedingsbehoeften een leven lang voeding op maat aan te bieden.
DUAAL PROJECT
“Groei moet niet langer een doel op zich zijn, maar een instrument dat, in plaats van de levenskwaliteit te schaden, altijd dient om deze te verbeteren”.
Danone-medeoprichter en voormalig CEO Antoine Riboud sprak deze woorden voor het eerst uit in een toespraak voor 2.000 kaderleden tijdens de “Assises du Patronat” in 1972 in Marseille (Frankrijk), waar hij zijn visie op de rol van een onderneming in de samenleving uiteenzette.
Wij zijn ervan overtuigd dat de financiële prestaties van het bedrijf en onze verplichtingen op het gebied van voeding en milieu met elkaar verbonden zijn. Economische groei is belangrijk zodat we kunnen blijven investeren in onze producten, onze innovaties, de wetenschap achter onze gezondheidsvoordelen, ingrediënten van hoge kwaliteit en duurzame productie. Dit is de betekenis van ons duale project, dat waarde creëert voor de gemeenschap, de planeet en ons bedrijf.
Bij Danone willen we duurzaam ondernemen. Met het internationaal erkende certificaat van B Corp® komt deze visie nog meer tot leven. Het is een hefboom die ons ertoe aanzet onszelf in vraag te stellen en onze sociale en milieu-impact steeds te verbeteren. Het is een leidraad die ons helpt om rekening te houden met de impact van onze acties en beslissingen op de levenskwaliteit, nu en in de toekomst, van al onze gemeenschappen: patiënten, leveranciers, werknemers, consumenten, klanten en burgers, en de planeet. Sinds 2021 zijn al onze categorieën in België B Corp gecertificeerd.
Lees hier meer over wat het betekent om een B Corp in België te zijn.
ONZE AMBITIES
ONZE DUURZAAMHEIDSAMBITIES 2025-2030 IN BELGIË
“People are expecting us, companies, to lead the change. Commit, act and visibly impact.”
Om onze missie te realiseren, in lijn met ons duaal project, en om onszelf te verbeteren als onderdeel van onze B Corp certificering, hebben we samen met ons lokaal ecosysteem onze eigen ‘Impact Journey’ voor Danone Belux samengesteld. In lijn met de wereldwijde Danone Impact Journey definieert deze een stappenplan over hoe we onze duurzaamheidsprioriteiten en bedrijfsdoelstellingen zullen bereiken, rekening houdend met de specifieke uitdagingen in België en Luxemburg.
Het is opgebouwd rond 3 pijlers:
- Gezondheid brengen via voeding
- De natuur behouden en herstellen
- De ontwikkeling van onze werknemers en gemeenschappen bevorderen
Enkele hoogtepunten:
Gezondere voeding:
- Op dit moment heeft 80% van onze zuivel-, plantaardige en gearomatiseerde waterportfolio een Nutri-Score A of B. Tegen 2025 streven we naar 85%, op basis van het eerste algoritme in 2018! En we zullen verder doorgaan met het verbeteren van de voedingssamenstelling van onze producten, zoals het verlagen van het suikergehalte. We gaan voor maximum 10 g suiker per 100g in producten bestemd voor kinderen tegen 2025 (klik hier voor informatie rond de ‘Danone pledge on marketing to kids’). Zo gaan we verder dan de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie, die voor zuivelproducten op 12,5 g per 100g ligt. We gaan ook verder met onze producten zoals tegen 2030 Actimel en Activia, met een maximum van 10 g suikers per 100 g.
- Meer weten rond ons wereldwijd gezondheidsrapport? Klik hier en ontdek het in de ‘Danone’s Health journey report’.
Wist je dat?
- In 2022 lanceerde Danone al een Actimel speciaal voor kinderen, met een totaal suikergehalte van 8,5 g per 100 g, wat al ver onder de WHO-aanbeveling van 12,5 g ligt.
Circulaire verpakking:
- Sinds 2022 is 93% van onze verpakkingsmaterialen recycleerbaar en streven we naar 100% recycleerbare verpakkingen tegen eind 2025. En we gaan een stapje verder. Tegen 2030 zullen we 30% minder verpakkingsmateriaal op basis van fossiele brandstoffen verbruiken door middel van vermindering, hergebruik en gerecycled materiaal.
Wist je dat?
- Sinds hun lancering in 1994 hebben de kleine flesjes van Actimel hun gewicht al met 40% verminderd. En door het etiket rond de flesjes te verwijderen, hebben we 22 ton plastic* per jaar kunnen besparen. Meer weten, klik hier.
- Actimel heeft ook een grote fles gelanceerd van 649 gr met minder plastic (17%) ten opzichte van de individuele kleine flesjes.
- In mei 2024 zullen alle evian flessen volledig gemaakt zijn van gerecycled materiaal – met uitzondering van de dop en het etiket, maar daar werken we aan!
*Gebaseerd op Actimel volumes voor de assortimenten ‘classic’, ‘0%’ en ‘Supermix’ voor het volledige jaar 2023, verkocht in België en Luxemburg.
Milieuvoetafdruk:
- 59% van de ecologische voetafdruk van Danone Belux is afkomstig van de landbouwsector. Tegen 2030 wil Danone haar uitstoot van broeikasgassen verminderen in overeenstemming met de internationale SBTi-norm van 1,5°C. En we zullen verder het flexitaristisch dieet aanmoedigen met meer plantaardige producten.
Wist je dat?
- Tussen 2017 en 2021 hebben melkveehouders die verse melk leveren aan Rotselaar hun CO2-uitstoot al met 20% verminderd. Dankzij de inzet van het ingrediënt Bovaer® in veevoer kunnen we de methaanuitstoot op boerderijniveau verder verminderen met 20 tot 40%. Meer weten? Klik hier.
- Danone is het eerste voedingsbedrijf dat zich een 30% methaanreductie tegen 2030 als doel stelt (komende van verse melk voor zuivelproducten). Methaanreductie maakt integraal deel uit van Danone’s 1,5°C Science-Based Targets traject, wetende dat methaan voor 25% van de totale broeikasgassen van Danone wereldwijd telt.
- De fabrieken in Rotselaar en Wevelgem verbinden zich ertoe hun uitstoot te verminderen door energie-efficiënte installaties, het gebruik van hernieuwbare elektriciteit en de ontwikkeling van biogas te bevorderen.
- Tussen 2020 en 2022 verminderen de kleine flessen van Actimel hun CO2-uitstoot met 4 tot 8%, afhankelijk van het gamma en de smaak. Meer weten? Klik hier.
- Samen met Colruyt bundelen we onze krachten om de Eco-score in België verder te ontwikkelen. Door de Eco-Score uit te testen op onze zuivel- en plantaardige producten willen we de milieu-impact van onze producten inzichtelijk maken voor de consument en aanzetten om meer duurzame voedingskeuzes te maken. Meer weten? Klik hier.
Voedselverspilling:
- We zetten ons in om voedselverspilling te verminderen in onze directe waardeketen en daarbuiten – samen met belangrijke partners. Tegen 2030 willen we het voedselafval dat niet geschikt is voor menselijke of dierlijke consumptie of voor omzetting in biomaterialen met 50% verminderen ten opzichte van 2020.
Wist je dat?
- Sinds 2020 steunen we het “Kijk, Ruik, Proef”-initiatief van Too Good To Go – het pictogram herinnert je eraan dat producten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken nog steeds lekker zijn. Je vindt dit logo op sommige van onze Alpro drinks, onze Oikos en Cottage Cheese grote pot.
- We werken ook samen met Too Good To Go en de Brusselse start-up Happy Hour om onze producten met een korte houdbaarheidsdatum tegen gereduceerde prijzen aan te bieden.
- Sinds 2020 werken we samen met La Bourse aux Dons voor het doneren van onze onverkochte producten aan voedselbanken in België.
Sociale inclusie:
- In lijn met de historische visie van Danone willen we een positieve impact hebben op de gemeenschappen waarin we actief zijn. We streven onze B Corp certificering na om onze sociale prestaties voortdurend te verbeteren. We zetten ons in om onze werknemers uit te rusten met vaardigheden en competenties die toekomstgericht zijn. Tot slot zullen we lokale projecten financieel, materieel en vrijwillig blijven steunen via het Danone Sociaal Fonds.
Wist je dat?
- De afgelopen 4 jaar hebben we tijdens de winterperiode samengewerkt met Operatie Thermos om warme maaltijden te bereiden en uit te delen aan daklozen in Brussel.
- Sinds 2013 bieden we, in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting, financiële of materiële steun aan duurzame, sociale en maatschappelijke projecten in België waarbij Danone-medewerkers of hun familie actief betrokken zijn.
“The energy resources on earth are limited, those of man are infinitive if he feels motivated.”
En dus blijven we doorgaan, verbeteren, innoveren, samenwerken met onze partners, onszelf uitdagen om een pioniersbedrijf te blijven dat economische en sociale waarde toevoegt aan de samenleving. Want “prestaties zonder duurzaamheid hebben geen toekomst, duurzaamheid zonder prestaties heeft geen impact” (Antoine de Saint-Affrique, 2022).
Bekijk hier het beleid van Danone over belangrijke onderwerpen (Gezondheid, Mensen, Planeet en B4IG multistakeholdercoalitie) en kom meer te weten over hoe we duurzame waarde creëren en onze belofte om mee te bouwen aan een gezondere toekomst in de praktijk brengen.
Volg ons ook op LinkedIn om meer te weten te komen over onze lokale inspanningen.