De gemiddelde Belg haalt zijn eiwitten voornamelijk uit dierlijke eiwitbronnen (60%) en in mindere mate uit plantaardige (40%). Met de Green Deal Eiwitshift willen de voedingssector en de Vlaamse overheid die verhouding omdraaien. Met zowel zuivel- als plantaardige producten in het gamma willen Danone en Alpro een onmisbaar deel zijn van een gezond en duurzaam leven. Meer weten? Klik hier.
Voor een duurzamer voedingspatroon is de shift naar meer plantaardig van groot belang voor onze gezondheid en voor de planeet. En hoog op de agenda staat de eiwittransitie. Momenteel eet de consument grotendeels eiwitten van dierlijke oorsprong. Om deze verhouding om te keren, werd door de Vlaamse regering in 2021 de Green Deal ‘Eiwitshift op ons bord’ gelanceerd. Samen met meer dan 75 organisaties zet Danone zich in om deze doelstellingen te ondersteunen van de Green Deal. Het doel is de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitbronnen in ons voedingspatroon te doen evolueren tegen 2030. En zo bij te dragen aan een duurzaam en toekomstgericht voedselsysteem. De nieuwe richtlijn is duidelijk: probeer voor half half te gaan en kies de helft van de week voor een plantaardige maaltijd.
Meer weten over de halfhalf-richtlijn’? Klik hier.
De Belgische voedingsaanbevelingen zijn duidelijk (consulteer de aanbevelingen). Voorlopig eten we echter nog steeds te weinig fruit en groenten, volle granen, peulvruchten en plantaardige eiwitten. Door ons meer bewust te worden van wat en hoe we eten, dragen we ook bewuster ons steentje bij aan een duurzame toekomst.
Het aantal flexitariërs is de laatste jaren toegenomen. Meer en meer mensen nemen plantaardige alternatieven op in hun eetpatroon. Ben jij een van hen? Dan juichen we dit van harte toe.
Een flexitarisch dieet is een voedingspatroon dat voorkeur geeft aan plantaardige voeding (bijvoorbeeld fruit, groenten, peulvruchten, volle graanproducten, noden, zaden) en die ook voldoende zuivelproducten en beperkte hoeveelheden kwaliteitsvlees bevat.
Met andere woorden, het is vanuit een voedingsstandpunt een ideaal voedingspatroon voor mens en planeet doordat:
Wij willen mee helpen om de consument bewust te maken van deze impact. En zo actief de evolutie naar een gezond, duurzaam en evenwichtig voedingspatroon ondersteunen.
Al een op de zeven Belgen volgt vandaag een flexitarisch eetpatroon[2]. We zijn ervan overtuigd dat dit cijfer hoger kan.
We stimuleren het flexitarisch dieet als onderdeel van een evenwichtig, gezond en milieuverantwoord voedingspatroon. Hoe? Door enerzijds een gevarieerd productaanbod aan onze consument te bieden en hen anderzijds te inspireren over dat aanbod en hoe het deel kan uitmaken van een flexitarisch dieet.
Alpro lanceerde in 2022 het “Alpro Protein”-gamma en draagt zo bij aan de huidige aanbevelingen om over te stappen op meer plantaardige eiwitten. Alle producten binnen dit gamma hebben Nutri-Score A en de plantaardige eiwitten zijn allemaal afkomstig van soja. Soja bevat alle negen essentiële aminozuren en is een geweldige bron van plantaardige eiwitten. Ze dragen bij aan behoud en groei van spieren, als onderdeel van een gevarieerde en evenwichtige voeding aanbevolen voor een goede gezondheid. De soja van Alpro wordt in Europa geteeld of per schip aangevoerd vanuit Canada. En elke boon is GMO-vrij en Pro-Terra- gecertificeerd. De producten zijn bron van calcium, van nature laag in verzadigde vetten en bevatten vitamine D en B2.
Gezonde, duurzame en lekkere voeding, daarover gaat het. Meer weetjes kan je alvast ontdekken in de podcast Spreekuur met Dokter Servaas en het gratis Alpro e-book in samenwerking met voedingsexperts.
Bronnen:
[1] In België werken meer dan 20.000 mensen rechtstreeks of onrechtstreeks in de zuivelsector Yearly report CBL 2019 https://www.bcz-cbl.be/nl/zuivel-in-cijfers/bcz-jaarverslag-2019/
[2] Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) studie, 2016, https://www.evavzw.be/