Al tientallen jaren halen we dagelijks verse melk bij onze lokale melkveehouders. Die bevinden zich in een straal van gemiddeld 70km rond onze fabriek.

Elke dag zorgen deze partners vol toewijding voor hun dieren en investeren zij in de beste leefomstandigheden voor hun koeien. 

Samen respecteren we traditie, verzekeren we kwaliteit en dragen we zorg voor onze planeet en onze toekomst.

BASISINGREDIËNT…. MELK!

Het recept voor onze yoghurt is eenvoudig en gericht op smaak. Melk is het belangrijkste basisingrediënt voor onze yoghurt en wordt geproduceerd door onze melkveehouderpartners. Zij zorgen voor kwalitatieve melk. Deze melk is heel voedzaam en bevat eiwitten, lactose, koolhydraten, melkvet, vitamines zoals B2 en B12 en mineralen zoals calcium. Een RMO chauffeur haalt de melk op en brengt deze van de boerderij naar de fabriek waar de melk wordt gecontroleerd op kwaliteit en gepasteuriseerd. Daarna wordt het verwerkt in onze recepten.

Weetje… een RMO is een “Rijdende Melk Ontvangst” of tankauto.

 

ONZE MELKVEEHOUDERPARTNERS

Al tientallen jaren halen we dagelijks verse melk op bij onze lokale melkveehouderpartners, gesitueerd in een straal van gemiddeld 70km rondom de productiesite in Rotselaar. De 80-tal boerderijen waarmee we samenwerken, waarvan sommigen al meerdere generaties actief zijn op een en dezelfde boerderij, hebben ook hun eigen verhaal, dat bolstaat van liefde voor het vak. Passie, toewijding en liefde. Samen respecteren we traditie, verzekeren we kwaliteit en dragen we zorg voor onze planeet en onze toekomst.

Neem een kijkje in een melkveebedrijf en maak kennis met Marc en zijn familie.

DUURZAAMHEID OP DE MELKVEEHOUDERIJ

Bij Danone koesteren wij de ambitie om tegen 2050 netto nul uitstoot te bereiken. Om dat doel te halen, zetten we in op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Daarom hebben we ons ook geëngageerd om de uitstoot van broeikasgassen op groeps- en lokaal niveau te verminderen in lijn met de SBTI 1,5°C, gebaseerd op een duurzame relatie met melkveehouders.

METHAANVERMINDERING TEGEN 20230

Danone heeft zich het engagement gesteld om zijn methaanuitstoot met 30% tegen 2030 te verminderen, komende van verse melk voor zuivelproducten. Want methaanreductie maakt integraal deel uit van Danone’s 1,5°C Science-Based Targets traject, wetende dat methaan voor 25% van de totale broeikasgassen van Danone wereldwijd telt. Wist je dat de methaanuitstoot tussen 2018 en 2020 al met ongeveer 14% verminderd is?

Het streefdoel ligt in lijn met de Global Methane Pledge, gelanceerd tijdens COP26 en ondertekend door 150 landen. Hiermee zijn we het eerste voedingsbedrijf wereldwijd dat de publieke doelstelling stelt om methaan te reduceren.

België heeft een belangrijke rol in het behalen van de doelstelling. Danone heeft in het Vlaamse Rotselaar namelijk één van de grootste en belangrijkste productievestigingen van de hele groep die aan gans Europa levert. Daar wordt voornamelijk Actimel gemaakt van melk geleverd door Vlaamse melkveehouders.

 

REGENERATIEVE LANDBOUW

Daarnaast passen wij regeneratieve landbouwmethoden toe. Deze landbouwmodellen herstellen niet alleen de planeet, maar zijn ook in staat om een groeiende wereldbevolking te voeden, die naar verwachting tegen 2050 de 9 miljard zal overschrijden.

We erkennen de uitdagingen waarmee de landbouw momenteel wordt geconfronteerd; van klimaatverandering tot waterschaarste en verlies van biodiversiteit.

 

Wat is dat concreet?

Regeneratieve landbouw wil de weg banen naar een betere en gezondere manier van landbouw voor iedereen. In plaats van de bodem en de middelen uit te putten willen wij samen met de melkveehouders werken aan een betere manier om de bodem, het water, het klimaat, de biodiversiteit en het welzijn van de dieren te verbeteren. Soms zijn dat kleine dingen, soms zijn dat grotere projecten. Vast staat dat we het in overleg doen en steunen waar mogelijk. Daarnaast focust het model ook op het toekomstbestendig maken van het levensonderhoud van de melkveehouders op lange termijn.

Methaanuitstoot vermindering

Daarnaast zetten we ons in om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen volgens de methodologie van het Science-Based Targets Initiative (SBTi) om tegen 2050 netto nul uitstoot te bereiken. Dit door o.a. de methaanuitstoot tegen 2030 met 30% te verminderen, komende van onze verse melk voor zuivelproducten. Want methaanreductie maakt integraal deel uit van Danone’s 1,5°C Science-Based Targets traject, wetende dat methaan voor 25% van de totale broeikasgassen van Danone wereldwijd telt. België heeft een belangrijke rol in het behalen van de doelstelling aangezien zich in Rotselaar namelijk één van de grootste en belangrijkste productievestigingen bevindt, die aan gans Europa levert. Daar wordt voornamelijk Actimel gemaakt van melk geleverd door Vlaamse boeren.

Wat doen we in België?

Samen met de melkveehouders namen we al tal van acties in het kader van regeneratieve landbouw:

  • Stabieler en voorspelbaar inkomen voor de melkveehouders via implementatie van een prijsmechanisme dat de prijsschommelingen beperkt en rekening houdt met de belangrijkste productiekosten. Een uniek mechanisme in de sector dat sinds 2016 wordt geïmplementeerd.
  • Onze melkveehouders krijgen een premie op basis van hun inspanningen en resultaten op vlak van duurzaamheid, kwaliteit en dierenwelzijn.
  • We zien ook dat we de meest klimaatvriendelijke melk hebben in Vlaanderen. Sinds 2019 wordt van elk melkveebedrijf de individuele CO2 voetafdruk berekend – gecoördineerd door onze fieldmedewerkers – via de Cool Farm Tool genoemd, een instrument voor ondermeer het meten van de koolstofvoetafdruk. Wij passen dit toe op alle melkveehouders waarmee we samenwerken, wat heel uniek is in België. Zo hebben we een goed inzicht in waar onze melkveehouders zich momenteel bevinden op hun koolstof landbouwreis en op welke gebieden ze nog verder kunnen verlagen en daarbij ondersteuning nodig hebben. Samen hebben we de koolstofuitstoot van de Danone Collecte (dankzij een efficiënt beheer van de boerderij en de inkoop van lokaal veevoer) tussen 2017 en 2021 met 10% verminderd.
  • De ecologische voetafdruk verminderen doen we ook door meer lokale eiwitten te gebruiken/produceren en het niveau van bijproducten uit de voedingsindustrie als veevoeder te verhogen. We ondersteunen boeren om meer lokale eiwitten te produceren en/of in te kopen. In 2021 hebben we geïnvesteerd in proefvelden met veldbonen en luzerne naast de fabriek in Rotselaar en gaven we trainingen over de productie van deze lokale eiwitten. Momenteel kijken we met externe akkerbouwers voor een samenwerking om deze lokale eiwitten te telen voor onze melkveehouderpartners.
  • Een hart voor dieren en hun welzijn: onze melkveehouderpartner engageren zich om goed zorg te dragen voor het welzijn van hun dieren. Hier baseren ze zich op de vijf vrijheden (stress, voeding ene water, welzijn, huisvesting en omgang met de dieren) die het referentiepunt vormen voor de Europese en Belgische wetgeving rond dierenwelzijn – ontwikkeld door Compassion for World Farming (NGO). Gezonde en langlevende melkkoeien produceren immers meer melk en zijn minder ziek (minder gebruik van antibiotica). Melkveehouders investeerden ondermeer in koeemassageborstels, kalfdekens, koe monitoring sensoren die de boer helpen een oogje in het zeil te houden en een seintje geven als het dier onvoldoende eet. De temperatuur in de stal wordt onder controle gehouden via ventilatoren en waterbesproeingsinstallaties. Daarnaast worden er ook jaarlijks audits georganiseerd om dierenwelzijn eisen te controleren. Onze fieldwerkers samen met dierenarts pakken dan enkele punten aan om de gezondheid en welzijn van de dieren te verbeteren.
  • Om onze doelstelling van 30% minder methaanuitstoot tegen 2030 te halen, ondersteunt Danone melkveehouders om de methaanuitstoot te verminderen door onder andere het kudde- en voederbeheer te verbeteren. Danone in België en zijn melkveehouderpartners waren pioniers in de geleidelijke introductie van Bovaer®, een ingrediënt dat wordt toegevoegd aan veevoer waarmee de methaanuitstoot van de veestapel de komende jaren nog met 20-40% zal dalen. Koeien stoten minder methaan uit, terwijl de kwaliteit en samenstelling van de melk onveranderd blijven.

Door bewust na te denken en te evalueren, zetten we bijna dagelijks kleine maar besliste stappen naar betere landbouw en respect voor het milieu.